בכל שנה בין התאריכים 28.3-29.3 מתקיים אחד הפסטיבלים הגדולים ביותר בהודו – הולי, אשר מוכר יותר בשם "פסטיבל הצבעים". במדריך זה נסביר לכם את משמעות הפסטיבל, דרכי ההגעה ומדוע מדובר בפסטיבל אשר מהווה את אחד מנקודות השיא של הטיול המתקרב שלכם.
פסטיבל הצבעים: מהו?
אחד הפסטיבלים המרכזיים והחשובים ביותר בהודו – פסטיבל הצבעים, מוכר יותר כפסטיבל ההולי (או בשם המלא – הוליקה). מדובר בפסטיבל מסורתי אשר נחגג לא רק בהודו אלא גם בנפאל, והוא בעל משמעות סמלית ודתית. למעשה, בעבור ההינדים (רוב אזרחי הודו ונפאל מגדירים את עצמכם כהינדים) הפסטיבל מסמל את הפוריות של האדמה, ואת ניצחון הטוב על הרע. הודים רבים מגיעים מכל רחבי המדינה כמו גם תיירים אשר פוקדים את אזור מרכז הודו – האזור הקדוש ביותר בעבור המאמינים ההינדים. על כן, אם אתם מתכננים בקרוב את הטיול שלכם בהודו והנפיקו לכם ויזה להודו, זה הזמן להכיר את אחד הפסטיבלים המוכרים והשמחים ביותר בעולם, כפי שנסביר כעת במדריך. בלילה שלפני הפסטיבל מדליקים ההודים מדורות אשר מסמלות את האל קרישנה, אחד האלים המרכזיים בדת ההינו. ע"פ האגדה אשר קשורה לפסטיבל, קרישנה אשר היה בעל עור בצבע כחול נתקל בלא מעט קושי מול האלה רדהה, ולכן הוא צבע את פניה באותו צבע כחול כמו שיש לו – כך שהיא תקבל אותו.
מתי חוגגים את חג הצבעים?
מדובר בפסטיבל מסורתי אשר נחגג מזה מאות שנים בין התאריכים 28.3-29.3 בערים וראנסי ופושקר. מאחר ומדובר באחד הפסטיבלים הגדולים בעולם, מומלץ לשמור על מקומכם במלונות ובמלוניות (גסטהאוס) לפחות כחודשיים מראש, וזאת לאור עומס מבקרים. הודים מכל רחבי היבשת מגיעים לערים הללו בשל העובדה כי מדובר בערים קדושות ובעלות משמעות רוחנית גבוהה מאוד, ועל כן אם אתם מתכננים את הטיול בהודו – אין ספק כי פסטיבל הצבעים מהווה את אחד משיאי הטיול שלכם.
מה לובשים בפסטיבל, וכיצד נערכים אליו?
פסטיבל הצבעים נחשב ללא ספק לאחד האירועים הגדולים ביותר בתת היבשת, וזאת בשל העובדה כי במסגרת הפסטיבל ממלאים הנוכחים האחד את השני באבוקות צבע. הייחוד של הפסטיבל נובע משבירת התבנית ההודית המסורתית, וזאת בשל העובדה כי הודו נחשבת לתת יבשת שמרנית עם מעמדות ברורים. דווקא בפסטיבל הזה ניתן לראות מבוגרים וצעירים אשר זורקים האחד על השני אבוקות צבע, ולכן מדובר בחוויה תרבותית יוצאת מהכלל אשר מאפשרת לכם להכיר לעומק את התרבות ההודית העשירה והשמחה אשר דוגלת בצבעוניות רבה. אם תסתובבו ברחובות הודו שלא בימי הפסטיבל, תוכלו להבחין כי רוב ההודים לבושים בצבעים צבעוניים ולא בשחור או לבן. מדובר בצבעים אשר מסמלים בעבור התרבות ההודית מוות, ולכן הפסטיבל מאפשר לכם כתיירים להתחבר לצבעוניות אשר מתקשרת לשמחה, אושר וניצחון הטוב על הרע.
איך להתכונן לפסטיבל?
כאמור, אם אתם מתכננים להגיע להודו באזור חודש מרץ – אל תפספסו את הפסטיבל, כולל אם אתם מתכננים להגיע עם ילדים. חשוב להתכונן מראש באמצעות הגעה עם בגדים לבנים, אשר מדגישים את הצבעים ואת אבוקות הצבע. מאחר ולעיתים משפריצים גם מים, הצבע הלבן עלול להיות שקוף ועל כן עדיף להגיע עם שתי שכבות של בגדים לבנים. מאחר וחלקים רבים בערים עמוסים בתיירים, הזמינו מראש את מקומכם דרך אתרי הבוקינג. אל תשכחו לקחת איתכם משקפי שמש וכן שמן קוקוס אשר ימנע מהצבע להיספג על הגוף ויאפשר לכם להסיר אותו בקלות בעת סיום הפסטיבל.
כללי בטיחות בזמן הפסטיבל
מומלץ להגיע לפסטיבל הצבעים עם ציוד מינימאלי ככל האפשר, וזאת בשל הנזק אשר עלול להיגרם לרכוש שלכם אך גם לאור מקרים של גניבות אשר מתרחשים לעיתים בין המקומיים לתיירים. נוסף לכך, חלק בלתי נפרד מהפסטיבל הוא צריכת קנאביס. ישראלים אשר פקדו את הפסטיבל סיפרו על עימותים עם הודים אשר היו תחת השפעה, ולכן חשוב מאוד לשמור על עצמכם ולהימנע ממגע איתם. מאחר והאבוקות עלולות להיכנס לעיניים, משקפי שמש הם בגדר חובה. לצערנו, בהודו ישנם לא מעט מקרים של תקיפות נשים ע"י המקומיים. לכן, ההמלצה בעבור נשים היא להגיע עם קבוצה של אנשים, ולא להסתובב לבד.
ומה לגבי יעדים נוספים בהם חוגגים את ההולי?
גם בנפאל חוגגים את חג הצבעים, בעיר קטמנדו. מאחר ונפאל היא מדינה קטנה יחסית, ביחס למספר המבקרים הרב בערים פושקר בהודו (מעל חצי מיליון מבקרים) מדובר בחגיגות קטנות יותר. נוסף לכך חג הצבעים נחגג גם בפקיסטן, מלזיה ואפילו במדינות באירופה כמו בריטניה אשר בה מתגוררים מאמינים הינדים. במדינת יוטה בארה"ב חוגגים את חג הצבעים בכל שנה.
חג הצבעים: חגיגה בלתי נשכחת
לסיכום, חג הצבעים נחשב לפסטיבל גדול ושמח במיוחד אשר משקף את התרבות ההודית ואת המסורת ההינדית העתיקה. מדובר בחוויה תרבותית ואפילו רוחנית מהמעלה הראשונה, ולכן אלפי ישראלים כולל מבוגרים ומשפחות מגיעים לאזור. אז מה איתכם, עשינו לכם חשק?