כל מי שאי פעם טייל בהודו יכול להגיד לכם שהטיול במדינה הקסומה הזו הוא חגיגה לעיניים.
תת היבשת העצומה מציעה לתייר הממוצע נופים קסומים של הרים מושלגים, מדבריות עם נוף אינסופי, חופים מרהיבים, נהרות רחבי ידיים, יערות מדהימים, אגמים עצומים וג'ונגלים עירוניים שופעי אטרקציות וקסם.
בנוסף לכל הנוף המשגע והמגוון שהודו מציעה, חוויית הטיול בהודו תפתח בפניכם עולם חדש ושלם של טעמים אקזוטיים, צלילים ייחודיים ותרבויות מופלאות. אם כל זה כבר קורץ לכם, אז חשוב שתדעו שזהו רק קצה הקרחון של חוויית הטיול בהודו.
כי בהודו יש גם למעלה ממיליארד תושבים שיודעים להפוך כל חג לפסטיבל סוחף ומרשים.
בדיוק בגלל זה ריכזנו עבורכם רשימה נבחרת של הפסטיבלים השווים ביותר בהודו, כדי שתדעו לשבץ אותם בלו"ז של הטיול שלכם. למרות שעוד תגלו שלזמן בהודו יש משמעות קצת אחרת מזו שאנחנו מכירים….
הכתבה מספרת על פסטיבלים בהודו, מתי הם מתרחשים, איפה כדאי לראות אותם וכו'.
פסטיבל ההולי (Holi)
איפה: בכל הודו, אך פחות מורגש בדרום.
איפה מומלץ: פושקאר.
כמה זמן: יומיים.
מתי: בין פברואר למרץ.

האגדה מספרת כי בעבר היה מלך אשר דרש מנתיניו להפסיק לסגוד לכל האלים ולסגוד רק לו.
אולם בנו של המלך היה חסיד מושבע של האל וישנו וסירב לציית לאביו, לכן הטיל עליו אביו עונש מוות בשריפה.
דודתו של הנסיך, הוליקא, תמכה באחיינה והחליטה לצעוד יחד איתו אל האש. כתוצאה מהקרבתה הנסיך ניצל, אך היא מצאה את מותה. ומאז ועד היום, מיליארד הודים חוגגים את החג הכי צבעוני על הפלנטה לזכרה.
אבל כמובן שכמיטב המוסרת ההודית, זוהי לא האגדה היחידה המקושרת לחג זה.
אגדה נוספת מספרת כי מסורת זריקת הצבעים בפסטיבל ההולי נובעת מכך שהאל קרישנה חשק ברדהה, אך זו לא ממש נענתה לחיזוריו בעיקר בשל צבע עורו הכחול.
אבל קרישנה לא ויתר בקלות, ולכן צבע את פניה של רדהה בצבע אחר בכדי שתהיה שונה כמוהו ועל הדרך תקבל גם שיעור בסובלנות.
חג ההולי מתקיים בין פברואר למרץ (תלוי בלוח השנה ההינדי – תקף לכל הפסטיבלים) ומסמל את הניצחון של הטוב על הרוע. החג הוא בין המפורסמים שבחגי ההינדו ובמהלכו תוכלו למצוא בכל עיר הודית מאות אנשים מרקדים ברחובות ומפזרים אבקה צבעונית וססגונית אחד על השנייה, לצד חלוקת ממתקים ומתנות סמליות.
החג נמשך יומיים, כאשר בערב החג נוהגים להדליק מדורות ענק, אבל תהלוכת הצבעים השמחה הזו תלווה אתכם למשך הרבה יותר זמן.
המקומות המרכזיים בהם נחגג החג הם מהטורה, בה נולד קרישנה, וורינדבן, בה הוא גדל.
אולם מרבית התיירים הישראלים פחות מגיעים לחגיגות אלו, והן נחשבות דתיות במיוחד ולכן גם עמוסות במיוחד.
יעד חביב ומוצלח במיוחד על הישראלים במהלך ההולי הוא העיר פושקאר בה תוכלו למצוא חגיגה שמחה ותוססת בכיכר המרכזית.
פסטיבל האונאם (Onam)
איפה: בקרלה, דרום הודו.
איפה מומלץ: בכפרים טריצ'ור, צ'רוטורטי, קוטאיאם וארנמולה. .
כמה זמן: עשרה ימים.
מתי: בין אוגוסט לספטמבר.



אם תבחרו לטייל בדרום הודו בחודשים אוגוסט-ספטמבר, אז תדעו שהרווחתם לא רק את חופיה ונופיה המשגעים של מדינת קרלה (Kerala) אלא גם את אחד הפסטיבלים המפורסמים והמושקעים ביותר בהודו, הלא הוא – אונאם.
מדינת קרלה ממוקמת בדרום הודו ולמרות שיש סיכוי שיתפוס אתכם איזה מונסון אחד בחודשים אוגוסט-ספטמבר, מומלץ בחום לא לוותר על הנוף המשגע והפסטיבל המדהים.
הפסטיבל ידוע כיום בעיקר כפסטיבל הקציר, אולם כמובן שגם מאחורי הפסטיבל הזה עומד סיפור מיתולוגי צבעוני.
ההודים ידועים בסיפורי המיתולוגיה והאלים העשירים שלהם, ולמרות שישנה אמונה כללית רווחת, ישנם גם סיפורים ייחודיים למקומות ספציפיים.
המיתולוגיה המקומית בקרלה מספרת על מלך רב עוצמה ואהוב ששלט במדינה לפני שנים רבות. היות והאלים ידעו עד כמה אהוב המלך על נתיניו הם התירו לו לחזור אליהם לאחר מותו אחת לשנה, ולכבוד חזרתו נחגג פסטיבל האונאם.
במהלך הפסטיבל תוכלו למצוא ברחבי קרלה תהלוכות ענק אשר מקדמות את חזרתו של המלך בזרי פרחים מרשימים, סעודות עם כל העושר שיש למטבח הדרומי של הודו להציע, מירוצי סירות, ריקודים ושירים.
הפסטיבל אורך כ-10 ימים ובמהלכו גם מקשטים את חצרות הבתים והרחובות בציורים ומנדלות עשויים פרחים שזורים.
הפסטיבל נחגג בכל רחבי המדינה, אך מומלץ במיוחד להגיע לחגיגות בכפרים טריצ'ור (Trichur ), צ'רוטורטי (Cheruthuruthy), קוטאיאם (Kottayam) וארנמולה (Aranmula).
לפסטיבל עצמו יש גם אתר רשמי בו מומלץ להתעדכן לפני הביקור בכדי להכיר אירועים ששווה להגיע אליהם וללמוד קצת יותר על המסורת המקומית.
פסטיבל הדיוואלי (Diwali)
איפה: בכל הודו.
איפה מומלץ: במדינת רג'אסטן ובמיוחד בפושקאר. .
כמה זמן: חמישה ימים.
מתי: בין אוקטובר לנובמבר.



כמו כל פסטיבל מעולה, גם בבסיסו של הדיוואלי נמצא סיפור של ניצחון הטוב על הרע, האור על החושך.
האמונה ההינדית מספרת כי בעבר הצליח האל ראמה להביס את השד ראוונה ולהשיב בבטחה הביתה את האלה סיטה לקשמני. כאשר שב ראמה הביתה האירו לו מאמיניו הרבים את הדרך באורות בכדי לחגוג את ניצחונו.
חג הדיוואלי, חג האורות למעשה, נחגג מדי שנה בסביבות אוקטובר-נובמבר בכל רחבי הודו. במהלך החג אשר נחגג במשך חמישה ימים מאירים ההודים את הרחובות בכל עיר ובכל מדינה באלפי נרות, מנורות צבעוניות וזיקוקים מרהיבים.
כמובן ששום חג לא שלם בלי אוכל ייחודי, וגם במהלך הדיוואלי נערכות ארוחות חג מסורתיות כאשר גולת הכותרת שלהן היא הממתקים המיוחדים של המטבח ההודי.
אחת המסורות המיוחדות של חג הדיוואלי היא פסטיבל הגמלים שהתחיל כאירוע סחר במסגרת החג וההכנות אליו והפך לפסטיבל ססגוני בפני עצמו.
פסטיבל הגמלים נחגג בעיקר במדינת רג'אסטן המדברית. במהלך החג תוכלו למצוא אטרקציות רבות שכוללות רכיבה על גמלים, כמו כן כל הגמלים מקושטים בבדים צבעוניים ושרשראות נייר.
כאמור, החג נחגג בכל רג'אסטן, אך בכדי לזכות בחוויה מקיפה של חגיגת אורות מושקעת ופסטיבל גמלים צבעוני, מומלץ לשריין מבעוד מועד גסט האוס בעיר הקסומה פושקאר.
פסטיבל גנש צ'אטורתי (Ganesh Chaturthi):
איפה: בכל הודו.
איפה מומלץ: במומביי.
כמה זמן: עשרה ימים.
מתי: בין אוגוסט לספטמבר.



האל גנש, בעל ראש הפיל וארבע הידיים, הוא אחד האלים האהובים בהינדו ולכבודו נחגג כל שנה פסטיבל מרשים וססגוני.
הפסטיבל נמשך 10 ימים והוא נערך באזור אוגוסט-ספטמבר בכל רחבי המדינה ובמיוחד במומביי. מומביי, הידועה בשמה הקודם בומביי, היא מטרופלין עצום ומודרני ששוכן לחופיה המערביים של הודו.
אם אתם מתכננים לטייל במומביי אתם תיהנו ממבנים מהונדסים ומעוצבים להפליא, מבנים עתיקים, חופים, פארקים רחבי ידיים ועוד שלל אטרקציות מדהימות.
אמנם בחודשי אוגוסט-ספטמבר יש סיכוי לא קטן להיתקל במונסון, אבל חגיגות הפסטיבל בעיר של יותר מ-12 מיליון תושבים הן חוויה בלתי נשכחת אשר שווה כל טיפת מונסון מהשמיים.
במהלך החג נערכות תהלוכות ענק בהן נושאים המאמינים פסלים עשויים חמר בצורתו של גנש, כאשר בסוף כל תהלוכה מטביעים המאמינים את הפסלים במים עד שהם מתמוססים ונעלמים.
התהלוכות הן צבעוניות להפליא ובמהלכן שרים, רוקדים, מתלבשים בבגדים חגיגיים וכמובן שגם משגרים זיקוקים.
ֿ
פסטיבל דורגה פוג'ה (Durga Puja)
איפה: מערב בנגל.
איפה מומלץ: קולקטה (כלכותה לשעבר).
כמה זמן: עשרה ימים.
מתי: בין ספטמבר לאוקטובר.



פוג'ה הוא שם גנרי לטקסי פולחן באמונה ההינדית.
הטקס יכול להיות אישי, בין מאמין לבין האל אליו הוא נאמן, והוא יכולה להיות גם המוני ובכך להפוך לפסטיבל של ממש. במערב בנגל, מדינה הנמצאת במזרח הודו, מתקיימת בכל שנה בין ספטמבר לאוקטובר חגיגת פולחן אדירה אשר נמשכת 10 ימים למען האלה דורגה.
דורגה היא אלה הודית שמזוהה גם היא באופן מובהק עם ניצחון הטוב על הרע לאחר שהצליחה להביס את על שד הבאפלו מהישאסורה.
לפי האגדה המקומית שד הבאפלו הצליח לצבור כוחות אדירים ובכך האפיל על כוחם של האלים והוציא את העולם מאיזון.
בכדי לנצח אותו בראו האלים אלה בדמות אישה וחיזקו אותה בכלי נשק, האלה שנוצרה היא כמובן דורגה. דורגה יצאה למסע ציד חסר פשרות אחרי שד הבאפלו וגברה עליו כאשר הצליחה לכרות את ראשו ובכך להחזיר את היקום לאיזון הרמוני.
לכן, בכל שנה מקדישים ההודים במערב בנגל עשרה ימים מלאים לחגיגות לכבודה.
במהלך הפסטיבל נבנים פסלים עצומים בדמותה, מתקיימות תהלוכות חגיגיות, מופעי רחוב מגוונים של הצגות וריקודים בהם מככבות נשים הודיות בריקוד ובתלבושת מסורתית.
באופן כללי הרחובות פשוט מוצפים באווירת חג מקושטת ועשירה בדוכנים של מזון ומזכרות. בסוף הפסטיבל מתקיימת תהלוכה ענקית במהלכה מובילים את פסלי האלה ומטבילים אותם במים.
מערב בנגל היא מדינה לא קטנה בכלל וסביר להניח שתמצאו מוקדי חגיגות מרשימים בכל נקודה וכפר במדינה. אבל בשביל לחוות את חוויית הפסטיבל המלאה מומלץ להגיע אל עיר הבירה קולקטה, שם נחגג הפסטיבל במלוא הדרו.
פסטיבל באיסקאי (Baisakhi)
איפה: פנג'אב.
איפה מומלץ: צ'אנדיגאר, לודהיאנה ואמריטסר.
כמה זמן: יום אחד.
מתי: 13 או 14 באפריל.



במדינת פנג'אב בצפון מערב הודו תזכו לראות נופים עוצרי נשימה וגם להכיר קצת יותר לעומק את התרבות והמסורת הסיקית.
חלק מהמסורת המפוארת הזו שהחלה בשנת 1699, עת נוסדה האמונה הסיקית על ידי הגורו גובינג סינג, הוא פסטיבל הבאיסקאי.
הפסטיבל מסמל את ראש השנה ההינדי ואת חג הקציר והוא נחגג מדי שנה ב13 או ב14 באפריל.
במהלך החג נערכים מופעי ריקוד מסורתיים ומרהיבים של גברים סיקים (תוכלו לזהות אותם בקלות על ידי הטורבן הצבעוני והמוקפד שמעטר את ראשם, לרוב בצבע כתום בוהק), מופעי מוזיקה מסורתית, סעודות עשירות שכוללות את המאכלים המסורתיים של המטבח הפנג'אבי וכמובן קישוטי רחוב ססגוניים ומשמחים כיאה לכל פסטיבל.
הפסטיבל נחגג בכל מקום בהודו בו יש קהילה סיקית, אבל כמובן שמומלץ במיוחד לחגוג את הפסטיבל בפנג'אב עצמה ובערים הגדולות שלה, כמו עיר הבירה צ'אנדיגאר או אחת מהערים הגדולות כמו לודהיאנה או אמריטסר, שם תוכלו לשלב גם חוויה של צפייה בחילופי המשמרות החגיגיים בין ההודים לפקיסטינים בגבול וביקור במבצר הזהב המרשים.
מומלץ כמובן להתעדכן באתר הפסטיבל לפני ההגעה בכדי לזכות לחוויה מקיפה ולהתעדכן באירועים מיוחדים.
אולי יעניין אתכם גם: