מסע לחיפוש עצמי ובעל אפקט רוחני רב עוצמה ניתן לקבל דרך ביקור קצר או ארוך בהודו. המקדשים הפרוסים בכל רחבי תת היבשת הם הזדמנות מצוינת בעבורכם להתחבר למסורת ההודית – וגם לעצמכם.
מקדשים בהודו: נעוצים עמוק במסורת ההודית
אין ספק כי המסורת ההודית היא זו שהופכת את הודו למעצמת תיירות, וזאת בשל הקשר העמוק שיש לעם ההודי למסורת ולדת. למעשה, הגוון הדתי בהודו הוא נרחב ביותר, אולם הזרם הנפוץ הוא זרם ההינדו. כ-80% מאוכלוסיית הודו (המונה מעל 2 מיליארד בני אדם) מזוהים עם הדת שלה מקורות היסטוריים קדומים. כתבי הקודש של ההינדו מבוססים על אלים שונים, כאשר ע"פ ההערכות ישנם מעל 2,000 אלים – המרכזיים בהם הם ברהמה, וישנו ושיווה. נוסף לכך, רוב ההינדים מאמינים גם באלים שיווה ובאשתו דורגא וגם בפיל גנש. חלק מהותי מהדת והמסורת נוגע לביקור במקדשים הפרוסים בכל רחבי המדינה, והם הזדמנות מעולה בעבורכם כמטיילים שמגיעים להודו להתרשם מהתרבות העתיקה ומהרוחניות במסגרת ביקור במקדש. על כן, אם אתם בדיוק מתכננים את הטיול הקרוב שלכם בתת היבשת, זה הזמן להכיר את המקדשים שכל מטייל חייב לבקר – הן לטובת יצירת היבט רוחני והן לטובת חיבור לאני העצמי שלכם.
חשוב לציין שלפני כל ביקור בהודו, ולא משנה באיזה חלק בה, חשוב להוציא ויזה מתאימה כדי להיכנס למדינה. ניתן להוציא ויזה להודו אונליין, בתהליך פשוט ומהיר שיסתיים בשליחת הוויזה היישר אל תיבת הדואר האלקטרוני שלכם. כמו כן, יש לבצע חיסונים להודו לפני הטיסה, כדי להימנע מהידבקות והפצה של מחלות מסוכנות במדינה.
מהם המקדשים שכל מטייל חייב לבקר בהם?
מקדש הזהב
הארימנדיר סאהיב, המכונה גם "מקדש הזהב", נחשב לאחד מהמקדשים היפים ביותר בהודו ובעולם, ולא בכדי. מדובר במקדש הנחשב לקדוש ביותר בעבור הדת הסיקי והוא נמצא באמריצר. בניית המקדש החלה בשנת 1588 והושלמה בשנת 1601. מדובר במקדש המצופה כולו זהב והוא ממוקם על אי מלאכותי עוצר נשימה – בייחוד בשעות הלילה. מדובר באטרקציה של ממש גם בזכות חדרי האוכל שפועלים בכל שעות היממה ומאפשרים לכל מבקר לאכול ובחינם.
קהג'וראהו
מדובר במתחם של מקדשים שנחשבים לפנינה אדריכלית של ממש. כל מקדש מגולף בתבליטים מיוחדים, הן בקיר החיצוני והן בקיר הפנימי, ולצד כל מקדש יש פסלים מגולפים של אלים בני מאות שנים. המתחם עצמו הוא פארק ציבורי שבו ניתן לשהות במשך כל שעות היום, ולכן מומלץ לשריין לכם לפחות את כל היום לטובת סיור במקום, אותו ניתן לבצע גם באמצעות מדריכים מקומיים.
Dhamek Stupa
אחד המקדשים המוכרים ביותר בהודו. מדובר במקדש שנבנה בשנת 249 לפני הספירה ומהווה את אחד המקומות הבודהיסטים החשובים ביותר בעיר ורנאסי. מדובר במקדש עצום בגודלו עשוי לבנים עתיקות, ולכן מטיילים מכל רחבי העולם מגיעים לבקר במקדש, הן בשל החשיבות הרוחנית שלו והן בשל הצצה אדריכלית יוצאת דופן לסגנון בנייה עתיק שנשמר במשך שנים רבות. המאמינים ההודים מקיפים את המקדש כחלק מטקס דתי לכבוד בודהא, לכן ביקור במקדש מהווה הזדמנות מצוינת להתחבר למסורת ולקחת חלק במדיטציות וסדנאות המתקיימות באזור.
מקדש קאשי וישואנאט
מקדש שהוקם לכבוד האל קאשי וממוקם בעיר ורסנאי, שנחשבת למרכז רוחני מהמעלה הראשונה. המקדש מסמל בעיניי המאמינים את היכולת להגיע לשחרור של הנפש באמצעות תפילה והתכוונות, וזאת הסיבה לכך שאלפי מאמינים פוקדים את המקדש מדי יום. זהו מקדש גדול שפתוח לציבור הרחב בכל ימות השנה, אולם צריך לקחת בחשבון כי במקום מתקיימות תפילות ולכן צריך להתחשב בקהל המאמינים האדוק שפוקד את המקום.
מקדש הדלאי לאמה
בדרמסללה ממוקם המקדש של הדאלי לאמה, המנהיג הרוחני של הודו. המקדש פתוח בכל שעות היום והוא משרה לא רק אווירה נעימה ורגועה, אלא גם אפשרות לקחת חלק במסורת דרך סיבוב של גלגלי ברכה בסגנון טיבטי הממוקמים ממש מחוץ למקדש. ביחס למקדשים אחרים בהודו מדובר במקדש קטן יחסית, אבל הוא בעצם נקודת מפגש מרתקת בשל הביקור המתרחש בכל שנה מטעם הדלאי לאמה אשר מעביר הרצאות ומנהיג את התפילה המסורתית. בסמוך למקדש יש מקדשים קטנים יותר שנשמרו מזה מאות שנים, כאשר האטרקציה המרכזית היא הקופים שנמצאים בסמוך למקדש.
מה חשוב לדעת לפני ביקור במקדשים?
כללי ההתנהגות במקדשים אינם בגדר המלצה, וזאת בשל העובדה כי מדובר במקדשים בעלי חשיבות רוחנית עצומה – ואותם כל תייר צריך לכבד. המקדשים פתוחים לכולם ללא הבדל של דת גזע או מין, אולם המבקרים נדרשים לעמוד בכללים ברורים:
• לפני הכניסה למקדשים חולצים נעליים ומשאירים אותם במקום ייעודי.
• לפני הכניסה שטפו היטב את הרגליים שלכם במים.
• יש להימנע מעישון בזמן הביקור במקדש, גם באזורים הסמוכים לו.
• נשים צריכות לחבוש כיסוי ראש בעת הכניסה למקדש (כחלק מיראת הקדוש) ולכן הקפדה גם על לבוש צנוע הינו חלק חשוב ובלתי נפרד.
לסיכום, ביקור במקדשים בהודו הוא חלק בלתי נפרד מהביקור בה. אם אתם מגיעים להודו בקרוב, לתכנן את הטיול שלכם בהתאם לעונות השנה, כך שתוכלו למקסם את השהות שלכם ולשלב ביקור במקדשים. על מנת שתוכלו לבצע תכנון מסלול מדויק ונכון לכם ולצרכים הרוחניים שלכם, מומלץ להצטרף לקבוצות ברשתות החברתיות המעניקות שפע של ידע ומידע חשוב בנושא ביקור במקדש, כולל עלויות ולינה. בכך, תוכלו גם אתם לחוות את הקסם של הודו – ואפילו לחזור בפעם השנייה, השלישית והרביעית, כפי שעושים לא מעט ישראלים שמתאהבים בשלוות הנפש וברוחניות העזה שמאפיינת את הודו.