דלהי אינה נחשבת יעד בהודו בעיני הרבה אנשים, אלא רק תחנת מעבר בכניסה וביציאה מהמדינה. הרושם הראשוני של העיר הזאת מבלבל או מלחיץ קצת לפעמים, אבל אל תתנו לצפיפות, לעומסים, לאנשים שברחוב ולריחות שבאוויר למנוע ממכם לחוות את דלהי כמו שצריך.
הודו היא מדינה ענקית וטיול רק בה הוא מסע בפני עצמו, מי שיבחר לטייל בצפון יתחיל את המסע בעיר הבירה המפורסמת – דלהי, וזו לא התחלה פשוטה.
אם תנחתו בשעות היום תופתעו מהחום וההמולה הבלתי רגילה, אם תנחתו במהלך הלילה נהגי המוניות יתקהלו מסביבכם וכנראה יבשרו לכם שבדיוק הלילה, המיין באזר סגור. כך או כך, לא תתחמקו מריחות לא נעימים וקבצנים שיעוטו עליכם מיד עם היציאה משדה התעופה.
כל מה שרציתם לדעת על דלהי
כתבנו את הכתבה הבאה על מנהת לתת לכם קצת מידע, טיפים, המלצות איפה להסתובב ואיזה אטרקציות שווה לראות בביקור קצר בדלהי.
אז הנה מספר טיפים ומידע פרקטי לנחיתה קלה וגם כמה סיבות טובות דווקא להישאר בעיר, שאם תתנו לה הזדמנות, סביר מאוד להניח שתמצאו אותה מרתקת:
- דלהי היא אחת הערים המפותחת ביותר בהודו ומהווה מרכז כלכלי של צפון המדינה
- מתגוררים בה מעל 18 מיליון איש והיא העיר הגדולה ביותר בשטחה בכל הודו.
- עקב גודלה והפערים שנוצרו מכך ההודים מרבים לחלק את העיר לשתיים – אולד דלהי וניו דלהי.
- כשמם כן הן, באולד דלהי תמצאו אתרים עתיקים, שווקים עמוסים, תשתיות פחות מפותחות והרבה מאוד בלאגן.
- בניו דלהי תמצאו שכונות מפוארות, כיכרות גדולות ומרשימות, בנייני הפרלמנט והממשלה, חנויות יוקרה, אך גם שם, לא תתחמקו מבלגן.
מזג האויר בדלהי
בדומה למזג האוויר בהודו כולה, גם מזג האוויר בדלהי אינו יציב לאורך עונות השנה, ונוטה להשתנות בקיצוניות בין עונה לעונה.
בחורף, בחודשים דצמבר-ינואר, הטמפרטורה יכולה להגיע ל-25 מעלות ביום ול-5 מעלות בלילה. באביב, בחודשים פברואר-מרץ, מזג האוויר נוח יחסית ונע בין 20 ל-25 מעלות. בקיץ, בחודשים אפריל עד יוני\ מזג האוויר חם ויכול להגיע עד 45 מעלות ביום! בלילה יתקרר קצת ויגיע עד כ-25 מעלות.
בין יולי לאמצע ספטמבר, עונת המונסונים מגיעה לדלהי, ומזג האוויר עומד על 30-35 מעלות עם לחות גבוהה וגשמים. בסתיו, בין ספטמבר לנובמבר, מזג האויר שוב נוח יחסית עם טמפרטורה של 20 עד 30 מעלות.
המיין בזאר
לרוב התרמילאים מתחילים את דרכם בעיר הבירה במיין בזאר שנמצא בשכונת פהאר גנג' הממוקמת בדיוק בין העיר הישנה לחדשה.
המיין באזר הוא אחד המוקדים החשובים עבור תיירים בכלל וישראלים בפרט בדלהי, יש שם כל מה שתייר צריך, שם תמצאו סוכנויות נסיעות מנוסות ויענו לכם על כל שאלה שתרצו על כל יעד אליו תרצו להגיע.

איך מגיעים למיין בזאר?
- במידה ואתם נוחתים בין השעות 05:00 עד 23:00 ישנה האפשרות לבחור באופציה הזולה – המטרו. עליכם להגיע לתחנה הנקראת IGI Airport הנמצאת בשדה התעופה עצמו ולבחור בקו הכתום, הנסיעה תימשך כעשרים דקות ועליכם לרדת בתחנה הנקראת RK Ashram Marg.
- אפשרות נוספת, יותר יקרה אך במידה ולא בא לכם להתברבר, היא לקחת מונית Pre paid מהשדה. למוניות אלו אתם משלמים מראש בדוכן הנמצא בשדה כך שלא יוכלו לעבוד עליכם, לפחות לא במחיר. נהגים רבים ינסו לקחת אתכם לסוכנויות שונות, לרוב בטענה שהמיין באזר סגור, זה שקר, תסרבו לרדת במקום אחר. הנסיעה במונית תיקח לכם כמעט שעה.
השוק הוא גדול ולכן בהגעתכם אליו מומלץ לבקש מהנהג או מהעוברים והשבים הכוונה להוסטל או למלון שאתם מגיעים אליו. אם אתם לא סוגרים מקום לינה מראש ומחפשים מקום לישון בו, אנחנו שמענו המלצות על מקום שנקרא "הארי ראמה", ההוסטל ידוע במבקריו התרמילאים הישראלים, ובמידה ובו לא תמצאו מקום בדיוק ממולו יש עוד אחד כזה.
אם אתם קצת בהלם (ואתם תהיו), לאחר שהנחתם את המוצ'ילה, או אף לפני, תפנו לבית חב"ד כדי לקבל אוזן קשבת ופינה חמה.
הבית חב"ד בדלהי הוא הותיק ביותר בהודו והוא משמש בין היתר כמקום בו תוכלו לקבל סיוע רפואי, סיוע בחילוץ מטיילים שנקלעו למצב נפשי קשה, או לכאלה שנלכדו לכתות.
אין צורך להיבהל, אם תשמרו על עצמכם הכל יהיה בסדר, אבל תמיד נעים לדעת שיש מקום למפלט במידה ותצטרכו אחד כזה. הכתובת של בית חב"ד בדלהי הוא T-432 (5090) Main Bazaar, Pahar Ganj, New Delhi 110055.
אתר האינטרנט של בית חב"ד בדלהי: http://www.chabaddelhi.com/
מה עושים בדלהי?
אוקי הגעתם כבר לדלהי, התמקמתם ואתם מוכנים לצאת לטייל בעיר. מה עכשיו? הנה מספר אתרים ששווה לראות, בסדר שווה גם ללכת לפיו:
המבצר האדום – Red Fort
מבצר עצום ממדים המוקף חומות אבן חול אדומות המתנשאות לגובה של 33 מטרים. מי שבנה את המבצר הוא הקיסר המונגולי שאה ג'אהאן, אותו אחד שהיה גם אחראי על בנייתו של הטאג' מאהל המפורסם שבאגרה.
אם אתם במקרה בעיר ביום העצמאות ההודי תמצאו באתר קהל גדול שהגיע לצפות במופע אורקולי המשחזר אירועים מההיסטוריה של הודו, זאת מכיוון שרבים מוצאים את שער המבצר ללבה הסימבולי של האומה ההודית המודרנית.
כתובת:
Netaji Subhash Marg, Lal Qila, Chandni Chowk, New Delhi, Delhi 110006, India



אם הגעתם למבצר מומלץ "לתפור" עוד אתר שנמצא סמוך אליו, מסגד היום השישי: מסגד זה הוא הגדול מהמסגדים בהודו ואחד המרשימים ביותר, המבנה מעוטר ויש לו מספר שערים מפוארים. הביקור במקדש הוא בלבוש צנוע בלבד.
הרחוב הראשי היוצא מהמבצר האדום הוא צ'אנדני צ'וק: הרחוב הוא שוק אחד גדול וזול מאוד, שם תוכלו למצוא הכל, מתבלינים וירקות עד שווקים גדולים של תכשיטים.
אם דווקא בא לכם קצת לצאת מהמולה ולשטוף את העיניים במקום קצת יותר מודרני שמזכיר את המערב, לכו לכיכר קונאט פלייס – Connaught Place: האזור מהווה מרכז עסקים בין החשובים בדלהי, אומנם סביר כי לא נסעתם בכדי לעשות עסקים, אבל בנוסף תמצאו שם חנויות יוקרה מודרניות, רחובות נקיים, בנקים גדולים, מסעדות מפוארות וגם רשתות מזון מערביות.
ואם כבר קצת מערב אז למה לא לשטוף את העיניים עם שער שיגרום לך קצת להרגיש בצרפת? שער הודו (India Gate) הוא שער שדומה בצורתו לשער הניצחון שבפריז, הוא אנדרטה לזכר חיילי צבא הודו ועליו מונצחים 85 אלף שמות של כל אותם אלו שנהרגו במלחמת העולם הראשונה מצבא הודו.
כתובת: Rajpath, India Gate, New Delhi, Delhi 110001, India



מקדש לוטוס – המקדש הבהאי:
המקדש מוקף בגנים ובתוכו תמצאו מוזיאון המספר את סיפורה של הדת הבהאית ומרכזיה בעולם (כולל על מרכז הדת הנמצא בחיפה). הכניסה למוזיאון היא בחינם ומתנדבים מעבירים הדרכות לתיירים בחינם גם כן, אך אל תטעו, אם מצפים לטיפ בסוף, אז זה כמובן לבחירתכם.
כתובת: Lotus Temple Rd, Bahapur, Shambhu Dayal Bagh, Kalkaji, New Delhi, Delhi 110019, India



שווקים בדלהי
אם בא לכם כמה שווקים מגניבים ושונים:
שוק ספרים בסוף השבוע – Weekend book market: לאוהבי הספרות שבניכם וגם אלו שרוצים לשטוף את העיניים בכמות לא סבירה של ספרים כדאי להגיע למקום.
השוק פועל בימי ראשון וכדאי להגיע מוקדם מאוד, הוא ענק ועמוס באנשים. תוכלו למצוא שם ספרים במגוון שפות ובמגוון ז'אנרים, אך אל תבואו למקום בשביל לחפש ספר מסוים, זה יהיה כמו לחפש מחט בערימת שחט. השוק ממוקם בניו דלהי ורחוב השוק נקרא Darya Gunj
שוק Dilli Haat: שוק ססגוני ומיוחד ואף יחסית נקי למה שתתרגלו לראות בדלהי במידה ואכן תלונו באזור המיין באזר.
שם ניתן להנות ממגוון בדים, פשמינות ופיסולים מקומיים מיוחדים. המקום תיירותי ולכן בכניסה תאלצו לשלם דמי כניסה סמליים. השוק ממוקם בניו דלהי, ברחוב Sri Aurobindo Marg.
בקיצור, לא חסר מה לעשות בדלהי. אל תירתעו מהריחות וההמולה – היא מיוחדת ושווה את זה.